2013. február 5., kedd

Apró trükkök... Ráadás... A világításról, és más hasznos dolgokról.


Többen láttátok blogomat, és újonnan indított weboldalamat is Örülök, hogy kérésemet teljesítettétek. Kértem ugyanis, ha van bármi, ami a fotózással (elsősorban az ételfotózással) kapcsolatban érdekel benneteket, írjátok meg, így könnyebben tudom rendszerezni gondolataimat, és megoldást találni a problémákra. Több témában érdeklődtetek. Ezek, már nem a fotószerkesztő programmal kapcsolatosak, hanem inkább a fényképezés technikájáról kérdeztetek.

 
Bármivel fényképezhettek, ami képes rá.
Sokan kérdeztétek, hogy "milyen géppel fényképezzek?" A mai digitális technikával, szinte minden néhány évnél fiatalabb típusú fényképezőgép alkalmas az ételfotók készítésére. Javaslom, hogy a gépen legyen vario objektív (zoom). Ez arra a célra szolgál, hogy nem kell közelről fényképezni, hanem távolabbról is szűkebb képkivágású képet készíthetsz. Vigyázz! Ha túl nagy teleobjektívet használsz, élesség, fényerő problémák lehetnek, és érzékenyebb lesz géped, a kézremegésre. Az ételfotókon is a közeli képek mutatnak jól. 
Más a tájkép fotózás, mint az étel. A tájképen többet szeretnénk megmutatni egy képen.  Ételfotóink, viszont akkor szebbek, ha közelről készült képeken mutatjuk be, nagyobb részletességgel a fotó tárgyát. Erre kitűnő megoldás, ha gépünk rendelkezik zoom objektívvel. Már egy 2-3 szoros zoom értékkel, is jó eredményeket érünk el. 

Felső képen vaku nélkül, középen szembelőtt
vakuval, alul, derített képet látsz. A derített 
képek szebbek, lágyabb fényűek.

Ha fényképezni szeretnénk valamit, annak fényre van szüksége! Ez a legfontosabb szabály! 
Fényképezőgépünk, bármennyire is fejlett, nem rendelkezik olyan felbontással, éjszakai látásmóddal, mint a szemünk. Munkánkat megkönnyítheti, ha van villanófény (vaku) gépünkön. A mai digitális gépek szinte mindegyike rendelkezik beépített villanóval. A mobiltelefonok egy része is tud kibocsájtani segédfényt, a tárgy megvilágítására. Ezeknek nagy hasznát vesszük. Ha nincs gépünkön vaku, vagy segédfény, akkor minél jobban meg kell világítani a témát! 
A telefonok segédfénye, csak közelről hatásos! Vakuval, 3-4 méterről is be tudjuk villantani amit fényképezni szeretnénk. Most nem a profi, hanem a kompakt, házi használatra való masinákról beszélek!  
A legjobb mégis, ha szabadban, napfénynél fényképezünk. Lehetőleg, a nappal hátunk mögött. Ha szemből kapod a napfényt, fényképezőgépedet meghülyíti. Ezen segít, ha szabadban is tudsz vakuval fényképezni.
Ezt a megoldást "derítésnek" nevezzük. A szemből jövő napfényt, egy ellentétes fénnyel, ki lehet egyensúlyozni. Kellő arány megválasztásával lehet a legszebb képeket készíteni. 

Ez is derítés. Bal oldalon vakuval szembe,
jobb oldalon a plafonra villantottam.
A fehér plafon szétszórta a fényt, és így
nem csillogott a kép.
Deríteni lehet vakuval, vagy derítő lappal. Erre a célra, egy fehér lap, vagy vászon alkalmas, amit tükörként használunk a téma megvilágítására, ezzel felhasználva, a nap visszavert fényét is. A szemből jövő fény, leválassza a tárgyat a háttérről, a visszaverődő fény, vagy vaku,  pedig megfelelő mennyiségű fény juttat annak a megvilágítására, amit szeretnénk fotózni. Óvakodjunk, a túlzott megvilágítástól! A fotószerkesztő programmal, amiről több részes sorozatomban előzőleg írtam, említettem, hogy a sötétebb képeket könnyebben lehet javítani, mint a beégett társait. 

A képen ne legyen oda nem illő tárgy!
 
Mindenképp úgy fényképezzetek, hogy képeteken ne legyen zavaró tárgy, objektum! A szerkesztő program erre is ad megoldást, mert kitudjátok vágni a felesleges részletet. Kivéve, ha az belelóg a főtémába! Ezért, úgy készítsd a képet, hogy ne legyen benne semmi zavaró a szerkesztés után. Előre ki kell "komponálni" képetekből a zavaró dolgokat! Tehát, a fényképek készítése közben figyelnünk kell a rendre! 
Rendre a háttérben! Többen fényképezitek a konyhában, kész kajáitokat. Sok esetben találkoztam már a képeken ottfelejtett tárgyakkal. Olyanokkal, amik nem illettek oda. 

A zavaró tárgy kikomponálva. 
Csak a  lényeg maradt.

Sok fotót láttam, ahol készítője sok mindent meg akart mutatni egyszerre. A részletek viszont elvesztek! Szép látvány, egy terített asztal, de a következő kép legyen egy közeli, amin  részletesen meg tudod mutatni, a "műved". Süteményedből is szebben néz ki egy szelet, mint a tepsiben lévő adag. Tálalva is jobban mutat, ha képed nézői látják, mi van benne. 
Ha olyan ételt készítesz, ami rétegeket tartalmaz, feltétlenül csinálj olyan képet is, ahol ezeket a rétegeket is meg tudod mutatni.

Látványosabb, ha nem fentről, hanem oldalról
fényképezel. Szebben látszódik a süti 
keresztmetszete.
A rétegeket fentről nem tudod bemutatni! Csak szemből, vagy oldalról. Onnan, ahonnan szebbnek látszik, ahonnan te is szebbnek látod. Forgasd meg az ételt, és onnan fényképezd, ahonnan neked a legjobban tetszik. Lehetőleg, hibátlan oldalt mutass.
Ha van rá lehetőséged, készíts több képet. Ma már nem filmre fényképezünk, és nem kell várni a papírkép kidolgozására, hogy meglássuk a fotót. Gépünkön, azonnal láthatjuk. Ha nem tetszik törölhetjük.
Nagyon szép ételfotót tudunk csinálni, ha a tálalt ételbe evőeszközt is helyezünk. 

Apró trükk, a fotó készítéshez.  A villa nyelét
 megtámasztottam. Később a felesleget levágtam.
Ha ki is tudunk emelni belőle egy kanállal (villával) és ezt a pillanatot kapjuk el, az már hab a tortán. Ezt egyedül, nagyon nehéz megcsinálni. Ha van segítség, kérj meg valakit, hogy megkönnyítse elképzelésed kivitelezését. A szükség nagy úr! Ha egyedül vagy, akkor saját fantáziádat kell bevetni, hogyan tudod apró trükkökkel feldobni a kajafotót. A kanál, villa nyelét alá lehet támasztani valamivel, hogy a megfelelő szögben álljon, és a támasztékot később le tudod vágni képedről.  
Hogyan fényképezzek akkor, ha kezembe ott az evőeszköz? 

Időzítővel készített kép. Exponáló gomb 
megnyomása után fogtam kézbe a kanalat,
 és állítottam be a képet.
Napokon át ötleteltem, különböző állítható magasságú szerkezetekről, amikbe a kanál nyelét be lehet fogni, és a tányér mellé lehet helyezni úgy, mintha épp evéshez emelnénk kanalunkat. Sokáig gondolkodtam, míg eszembe nem jutott a legegyszerűbb megoldás, amihez nem kell technika. Úgy nem lehet fényképezni, hogy egyik kezemben kanál van, a másikkal pedig exponálok. 
A gépek nagy részén viszont van önkioldó! Beállítom a témát, megnyomom az önkioldó gombját, majd egyik kezemben a kanállal, másik kezemben a működő géppel, kivárom az expozíciót.

Ez a kép is önkioldóval készült. Jobb kézben
a villa, bal kézben a gép.
Ezzel a megoldással is több szögből csinálok képeket. A feldolgozás során később kiválaszthatom a legszebbet, amit feltöltök. 
Nyugodtan használjátok gépeteket automata üzemmódban! Rég volt mikor a Szmena 8 volt kezemben, és mindent be kellett állítani. A mai technika, mindent kimér, és csak akkor lövi el a képet, ha minden OK. Ezzel, nem kell többet foglalkoznotok. A gép, mindent kimér helyettetek! Csak kattintani kell. és minél többet, hogy legyen miből válogatni.
Nagyon megkönnyítheti munkádat, ha fényképeződet, állványra teheted! Így, még gyengébb megvilágítás mellett is jobb képeket készíthetsz. 

Ha mindkét kéz foglalt, jól jön az állvány.
Kisebb fénynél, ugyanis hosszabb expozícióra van szükség. Az 1/60 expozíciós idő alatti értékeknél, már mozdulatlan fényképezőgéppel lehet csak képíteni.! (fiam találta ki ezt a szót, még kis gyermek korában) Ha állványon van a gép, az biztosítja a szükséges mozdulatlanságot. Így gyengébb fény mellett is jobb képet tudsz csinálni! 
Úgy érzem, elég sok mindenre kitértem. Szerencsére, akár blog, akár weboldali bejegyzésemet is lehet később is szerkeszteni.


Ezt most meg is teszem. Többen kíváncsiak voltatok, hogyan lehet egyszerű eszközökkel, minőségibb képeket csinálni. A háttér, az alap, és a kompozíció szebbé tételére egy nagyon egyszerű megoldást láttok a fotón. 
Az alap egy szebb tálca, a háttér egy vágódeszka, ami meg van támasztva. A háttérre teríthető még szebb konyharuha is, amit megtehetsz az alappal is. 
A végeredmény a lényeg!

Kérlek benneteket, hogy írjátok meg, ha van valami gond, amire most nem kaptatok választ. Azt is szeretném kérni, ha van valami hasznos, mások okulására szolgáló tapasztalatotok, osszátok meg velem, és az ötlet gazdájának feltüntetésével továbbítani fogom olvasóim felé!
Előre is köszönöm!  Gasztropajti.

Ui.: Végül, kaptok egy kis ajándékot. Csináltam, egy rövid video összeállítást ételképeimből. Áron fiam adta hozzá a muzsikát, tehát szerzői jog sem terheli. Kicsit csicsás, de a célnak megfelel. Itt megnézhetitek.