2013. január 2., szerda

Szeretnéd, ha jobbak lennének ételfotóid? Segítek!...



Kezdjük az elején! Én sem születtem zseninek! A fényképezés gyerekkorom óta érdekelt. Tizenéves koromtól fotózom. Nem csak kattintgattam, hanem saját magam hívtam elő fekete-fehér képeimet. Egész családunk vonzódik a képalkotáshoz. Feleségem is végzett fényképész, mindketten videózunk. (több filmünk nemzetközi fesztiválokon díjazott) A képalkotás szeretetét fiaink is örökölték. Mindkét gyermekünk nyert videójával, és a fotózás terén is "képben vannak".



Az általam leggyakrabban használt egyszerű képszerkesztő program, a "PhotoScape"  
Ha a képre kattintasz,  az  alul futó menüben, nagyobb méretben is láthatod, az összes, a blogon szereplő képet!



A világ megváltozásával, az új technikai forradalommal, mindannyiunk élete átalakul. Ez az átalakulás, még most is folyamatban van. Készülékeink, pillanatok alatt elavulnak, és ki tudja mit hoz a jövő. Film alapú fényképezés szinte megszűnt. Mindennek a helyét átvette a digitális technika. Zsebedben ott lapul a mobilod, amivel nem csak telefonálni tudsz, hanem egyre jobb képeket is készíthetsz. Az újabb telókban, már van képfeldolgozó program is, de azt hagyjuk meg az ifjúságnak. Tegyük fel, hogy fényképezőgéppel képítgettek (ezt a szót Gergő fiam találta ki 3 évesen) és beolvasva a számítógépbe, szeretnétek minél jobb minőségben megosztani barátaitokkal, ismerőseitekkel. Régebben, minden büszke anyuka táskájában lapult legalább egy fotóalbum, gyermekei, szerettei képeivel. Ezt a szerepet most átvette az internet. De gondolom, Ti is szeretnétek minél jobb minőségben közzétenni fényképeiteket. Ebben próbálok segítségetekre lenni.
Egy olyan programot kínálok, ami ingyen letölthető, semmi jogi következménnyel nem jár használata, a vele feldolgozott fotók közzététele.

A program neve:
 PhotoScape. amire ide kattintva rá is vezetlek
Az origo szoftverbázisban megtalálható
 program, ingyen letölthető.
Gépeld be a keresőablakba a
 "photoscape" szót.


A netről könnyen letölthető, a következőképpen. Beütöd a böngészőbe a "szoftverbázis" szót. Megjelenik az origo szoftverbázis oldal, ahol közvetlenül rákeresel a "photoscape" progira. Követve az utasításokat letöltöd, majd telepíted. Vigyázz! Ne engedd, hogy minden hülyeséget (játékot, szmájlikészletet, stb.) felrakjon. Ha nem vagy biztos magadban, kérd meg családod egyik fiatalabb tagját. Ők szívesen segítenek, és jobban is értenek hozzá mint mi. Bevallom, én már a nyolcvanas években elköteleztem magam a kompjúter mellett, mert valahonnan megéreztem, hogy ez lesz a jövő.
Én sem szégyellem viszont időnként igénybe venni fiaim segítségét.


A "letöltés"-re kattintva, megindul a program hozzáadása gépedhez. A letöltés után, még telepítened kell! A letöltött progi a letöltések mappában található meg. Ha nem boldogulsz, kérd meg családod fiatalabb tagját!  
Biztos szívesen segít!




A szerkesztő program megnyitása. Használatra kész!



Ha már fent van a képszerkesztő a gépen, használd nyugodtan. Magyar nyelvű! Könnyen kezelhető!
Első lépésként kattintsatok a megjelenő oldalon a "szerkesztő" ikonra.
A bal oldalon legördülő menüben, ki tudod választani a kívánt fotót. Ezt méretre igazítani, fényesíteni, sötétíteni tudod. Az elvégzett műveletek visszavonhatók. Ajánlom még az auto. képjavítás, és a háttérfény funkciót is. Nyugodtan kísérletezzetek! Ha nem tetszik, visszacsinálhatod. Képedet élesíteni, forgatni is tudod. Vannak szűrők is. Általam, a legtöbbet használt filter, a "terület fókuszon kívül" funkció. Csodákra vagy képes vele.


Kép vágása. Több kijelölési lehetőséged van. Kör alakban is tudsz vágni. Ne felejtsd a művelet befejezésekor a "kép vágása" gombot megnyomni! 

Ha nagyon akarod, kereteket, szegélyeket is adhatsz képedhez. Szóval igen sokoldalú!
Minden alkalommal mentsd el feldolgozott fotódat! Egy mehet a "mentés" opcióra, vagy a "mentés másként"-ra kattintva. Ha ez utóbbit választod, adj új nevet a képnek, és így megmarad a régi is.



Feltétlen mentsd el a szerkesztett fotót!  Megteheted ugyanazon, vagy más néven is. 

Szöveget is adhatsz képeidhez! Az "objektum" funkcióban, több más hasznos dolog mellett, erre is van lehetőséged.

Példa, a szöveg hozzáadására.
Az "eszközök"-re kattintva, apró szerkesztési, javítási lehetőségeid is vannak. Ez már némi gyakorlatot igényel!

A szűrők használat már némi gyakorlatot igényel. 
Sok gyakorlással, gyorsan rutint szerezhetsz! 

A képet a csúszkával finoman, a megfelelő irányba állíthatod, sőt el is forgathatod. 

Van lehetőség a "kötegelt szerkesztő" használatára is. Ez csak akkor használd, ha közel azonos minőségű fotókat akarsz egyszerre feldolgozni. Ezt is csak gyakorlat után ajánlom! Annak ellenére, hogy megőrizheted az eredeti képet is, hiszen beállítástól függően külön mappába menti el a program képeinket. A mentés minőségén is állíthatsz! A csúszka csak a tömörítés mértékét állítja! A minőségen nem ront!



A "kötegelt szerkesztő"-vel közös, általad választott szűrővel,  mentheted képeid, új néven. Album rendezésekor sokat segít.
A legtöbben, a "montázs" funkció után érdeklődtetek. Nagyon látványos, mert több fotót tudtok összekapcsolni, sok előre megadott formában. Ennek is egyszerű a kezelése. A jobb oldalon megjelenő formák közül, válaszd azt, amelyik tetszik. Előtte döntsd el, hány képet kívánsz szerepeltetni a montázsodon. A leendő kép arányait is tudod állítani, a méret ablak melletti kis makkocskára kattintva. Próbálkozz nyugodtan! A bal oldalon lévő képeket, simán át lehet húzni a főképbe. Ott a képeket finoman is átméretezheted, A legmegfelelőbb helyre húzhatod.

A montázs funkcióval, több képet összekapcsolhatsz. Válassz az előre tervezett  lehetőségek közül. A "méret" melletti makkocskára kattintva állítsd be a kép méretét, és arányait.  A bal oldalon lévő képek közül, húzd át, amelyeket szeretnél látni a kész montázson! A méreteken finomíthatsz!
Egyszerű képjavítást láthattok.  Ez az eredeti kép. 
Ez pedig a javított. Szívből remélem, hogy barátom nem haragszik meg azért, mert kölcsönvettem a képet. Találhattam volna látványosabbat is, de a sajátjaim közül, már mind át van vezetve ezen a programon!
Köszi a képet "Sheriff"


A program használatát, csak sok gyakorlással tudod elsajátítani! Én is így tettem. Rengeteg fotó feldolgozásával. Nekem sem sikerült minden elsőre. Annyival vagytok jobb helyzetben mint én, hogy kaptatok a program használatára vonatkozóan, némi útmutatást. Remélem hasznosat!

És utólag, néhány videó, a program használatáról:

Kattints ide az "effect brush" funkció használatát bemutató videóért!
A "paint brush" funkciót bemutató videót ide kattintva láthatod!
Itt tekintheted meg a "clone stamp" funkció ismertetését!

Gyakoroljatok sokat! Szerencsére ingyen van.
 Csak szorgalom, és idő kell hozzá!
Mivel sokan érdeklődtetek, úgy döntöttem, hamarosan folytatom, újabb bejegyzésekkel. Ebben, képekkel illusztrálom mindazokat, amikre ez a program képes. Remélem, mindenki hasznára! Addig is gyűjtöm a "nyersanyagot".




2 megjegyzés:

  1. Sikerült telepítenem, köszönöm..nagyon jó program. üdv, Olgis. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan kitűnően tudod majd használni. Mióta ezt a cikket írtam, már új verzió van érvényben.

      Törlés