2013. január 29., kedd

Apró trükkök... 2. Forgatás, kép vágása, átméretezés.

Folytatom a fotósulit. Első bejegyzésemben általánosságban írtam az általam is használt PhotoScape nevű programról. Azóta többen kipróbáltátok, és örömmel látom, hogy eredménnyel használjátok. Látom ám, a fejlődést is! Emlékszem, mikor először töltöttétek fel képeiteket, és látom a mostaniakat. Ég, és föld! Külön örömmel tölt el, hogy sikerült jól elmagyaráznom. Úgy látszik, elég érthetően. Tulajdonképpen azért is vágtam bele, hogy (amellett, hogy én is tanulok vele) tudok segíteni másokon is.
Úgy döntöttem, hogy inkább képekkel illusztrálom mondandómat. Sok-sok képpel. Így könnyebb lesz. Most azokat a trükköket mutatom be, amelyeket leggyakrabban használok. Mivel rengeteg képet fogok feltenni, részekre bontom ezt is. Csak a könnyebb áttekinthetőség miatt. A blog jobb oldali menüjében, így könnyen kikeresheted, mire vagy kíváncsi, és a megoldás is kézenfekvő. Ez a bevezető szóról-szóra megegyezik az előző bejegyzés előszavával, de most a képek forgatásáról, vágásáról, átméretezéséről írok bővebben. Megint nagyon sok fotóval. Azt hiszem, így sokkal érthetőbb lesz.
Sokan jártatok már úgy, hogy képetek a bemásolás után "elfeküdt" Nincs semmi baj! Nem kell oldalra dűtött fejjel nézni, hanem rendkívül egyszerűen megfelelő irányba állíthatod. Ezt a PhotoScape főmenüjében teheted meg! Az alul lévő nyilakkal jobbra, balra forgathatod, tükrözheted fel, le, és dűtheted is a képeidet.


90 fokos forgatás jobbra. Mindkét irányban forgathatod.

A képet finoman dűtheted jobbra, balra.

A nyilakkal dűtheted, balra, jobbra forgathatod, vízszintesen, és függőlegesen tükrözheted a képet.
A képedről, a vágással eltávolíthatod azokat a részeket, amik feleslegesen vannak rajta. végezhetsz négyzetes, de kör alakú képvágást is.

Kijelölöd az általad kiválasztott részletet, és a "kép vágása" gombra kattintasz. Ne felejtsd elmenteni!

Kör alakban is vághatsz.

A kijelölés, és a kész kép.
Többször találkoztam már azzal a problémával, hogy túl nagy méretű volt a képem, így vagy nehezen, vagy egyáltalán nem tudtam feltölteni a netre. Ezen is könnyen segíthetünk ezzel a programmal. Megteheted egyenként, vagy a kötegelt szerkesztővel is. A kötegelt szerkesztőről az első blogbejegyzésben írtam már, de később külön foglalkozok vele. A lényeg, hogy le tudod csökkenteni képed méretét, anélkül, hogy bármi lemaradna róla. Tehát, nem vágod, csak átméretezed. A főoldalon felajánlott "méretezés" funkciógombra kattintva, több megoldást ajánl fel a program. A fotó alatt lévő ablakban látod a fényképed méretét. Ha ennél kisebb méretre állítod a felajánlott opciók közül a méretet, akkor máris megoldottad a problémát. Ezzel 1.5megabájt helyett 100kilobájtra, vagy még kisebbre is összehúzhatod a fotót. Így nem lesz több gond a feltöltéssel. Könnyebben el tudod küldeni a képeket barátaidnak is emailben.



Az átméretezéssel, csak a képed fájlmérete változik. Könnyebben tudod feltölteni, elküldeni emailben. Külön mappába mentsd, és őrizd meg az eredetit is!

Látványos a méretkülönbség.

Ennyit mára, és legközelebb keretet adunk a képeknek!


 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése