2013. január 30., szerda

Apró trükkök... 7. Kötegelt szerkesztés.

Ezzel a bejegyzéssel, le is zárom a PhotoScape nevű képszerkesztő program bemutatását. A rengeteg visszajelzésnek köszönhetően, azonban nem állok meg itt. Köszönöm, hogy sokan megnéztétek bejegyzéseimet. Ezért, még néhány, a fényképezéssel kapcsolatos ismeretemet, tapasztalatomat meg fogom osztani. És továbbra is, minden nap fényképezek. A mai világban, ez nem jár különösebb költséggel. Régen a filmet meg kellett venni, elő kellett hívni, papírképeket csináltatni róla. Ha rosszul dolgoztál, nagyon sok pénzed is bánhatta. Ma viszont, a digitális technikával, a selejteket pillanatok alatt ki tudod válogatni, és a szemétbe dobni. Örülök, hogy ebben a korban élek. Csak sejtéseim vannak a jövőről, de nem bocsátkozok merész jóslatokba. Annyi biztos, hogy a technika fejlődése nem állt meg. Unokáink számára, a most használt technika is rövid idő alatt, nevetségesen elavult lesz. 


A kötegelt szerkesztő használatával, albumokba tudod rendezni képeidet. Akár új, akár az eredeti néven.

Ahhoz viszont, hogy az elkészített képeinket megőrizzük nekik, fel kell dolgozni, katalogizálni, albumokba rendezni. ez a program ebben is segítségünkre van. Van lehetőség a "kötegelt szerkesztő" használatára is. Ezzel a funkcióval, könnyen albumba rendezheted a fotókat. Nem ördöngös a használata, de lehet, hogy ebben is segíthetek.


Kattints, a "kötegelt szerkesztő" ikonra, és elkezdheted a munkát!

Ha használni akarod, kattints a "kötegelt szerkesztő" ikonra. Átléphetsz a szerkesztő, de más felhasználó ablakból is, a fenti menüsorban kiválasztva, a megfelelő lehetőséget. A bal oldalon, a szerkesztendő, kötegelni kívánt képeket tudod megjelentetni. A képeket egyenként, vagy csoportosan, át tudod húzni a felső ablakba. Amiket áthúztál, szerkesztésre készen állnak.


Válaszd ki a szerkeszteni kívánt képeket, és akár egyenként, akár csoportosan áthúzhatod a felső szerkesztősorba. A képeket csoportosan átméretezheted, szűrőket alkalmazhatsz rajtuk, feliratokat, logókat tehetsz rájuk. Ezeket egyenként is elvégezhetnéd, de átnevezésnél, sorba rakásnál, albumba rendezésnél. nagyon megkönnyíti a munkát.

A jobb oldalon ki tudjátok választani, az alkalmazni kívánt szűrőket. Egyszerre többet is választhatsz. Ne ess kétségbe, mert a mentés után megmaradnak, az eredeti képek is. A konvertált képek, az "output" mappában találhatók meg.


Csoportosan, is át tudod méretezni a képeket. Ezzel lényegesen könnyebb lesz fotóid közzététele, internetre való feltöltése. Sok esetben korlátozva van, a feltölthető kép mérete. Ezzel a kívánt szintre alakíthatod a képet. Általában, 300kilobájt a feltölthető képméret. Magadnak őrizd meg az eredetit is. a nagyobb méretű kép szebben nyomtatható, saját gépeden, jobban mutat!
 

Logókat, feliratokat, emblémákat is adhatsz képeidhez.

Munkád befejezéseként, el kell menteni a képeket. Választhatsz a mappák közül, de létrehozhatsz új mappát is a képeknek. Mentheted ugyanazon, vagy más néven is. Adhatsz dátumot is hozzájuk. Így egységesek lesznek, a kiválasztott fotók.

Elmentheted a képet, az eredeti formátumba, de választhatsz más képformát is. Leggyakrabban, a JPG formát használjuk. Van olyan, mikor az eredeti forma megtartása a tanácsos. Ha átlátszó hátterű logót mentesz JPG-be, az áttetszőség megszűnik!

A konvertálás, rövid idő alatt megtörténik. Ez csak géped gyorsaságától függ. Na meg a szerkesztett fotók sokaságától.
Ezzel, a PhotoScape nevű, fotószerkesztő program bemutatását befejeztem. Bízom benne, hogy részletesen kitértem majdnem mindenre, amivel segítségetekre lehetek. Ha véletlenül valamit kifelejtettem, kérem írjátok meg. Eddig is szívesen tettem, hogy privát segítséget nyújtsak az érdeklődőknek. Szeretném, ha nagyobb kedvvel, és főleg, nagyobb sikerrel fényképeznétek ezen túl. Ha csak keveset segíthettem, akkor is megérte!








 




1 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos tanácsok, végig fogom venni az olvasottakat és köszönet érte, mármint a tanácsokért :)

    VálaszTörlés